כאבי גב תחתון - טיפול בכאבים בגב תחתון ושיפור תפקוד » אסטריקס פיזיותרפיה

כאבי גב תחתון – Low back pain:

כאבי גב תחתון הם גורם מספר 1 לכאבים באוכלוסייה כולה. הסטטיסטיקה קובעת שיותר מ 90% מהאנשים יחוו לפחות פעם אחת בחייהם כאבים בגב התחתון.

בנוסף, כאבי גב תחתון הם הגורם העיקרי להיעדרות מהעבודה – כ-50% מסך ההיעדרויות וחופשות המחלה הן בעקבות כאבים בגב התחתון.

אם אתם מתקשים בפעילויות יומיומיות פשוטות כמו:

סימן שלא רק כואב לכם הגב, אלא גם איכות החיים שלכם ירדה ואתם סובלים (במלוא מובן המילה) מכאבי גב תחתון.

 

פתולוגיות נפוצות 

ישנם גורמים רבים לכאבי גב תחתון:

חשוב לציין שבכל פתולוגיה ישנה שונות גדולה בסימפטומים ולפעמים ישנה גם פתולוגיה משולבת. למשל, בעקבות פריצת דיסק, שרירי הגב התחתון נכנסים לספאזם (כיווץ מתמשך ולא רצוני) ואז יש צורך לטפל הן בשרירים והן במקור הבעיה , במקרה זה פריצת דיסק.

 


כאבי גב תחתון ממקור שרירי:

כאב גב תחתון ממקור שרירי תופס נתח עיקרי מכלל כאבי הגב התחתון. סוג זה של כאב נכלל בקטגוריה הגדולה שנקראת "כאב גב תחתון לא ספציפי" (Non specific low back pain). מושג זה הולך ונכחד משום שהיום מבינים יותר את הפיזיולוגיה והמכניקה של עמוד השדרה והרקמות המתחברות אליו.

גורמי סיכון לכאב גב תחתון ממקור שרירי:

איך אדע אם יש לי כאבי גב תחתון ממקור שרירי?

תחילה יש צורך לשלול בלט או פריצת דיסק, ופתולוגיות נוספות על ידי בדיקות מהימנות.

התלונות השכיחות הן :

דוגמאות לכאבי גב ממקור שרירי:

השרירים Iliacus & Psoas major  או בשמם העממי – Iliopsoas, תפקידם לכופף את הירך ולייצב את החוליות התחתונות בעמוד השדרה.

השפעתו נובעת מעצם חיבורו לחוליות עמוד השדרה . כשהשריר קצר, הוא יוצר מתח במפרק הירך ובחיבור שלו לחוליות הגב התחתון.

למה שהשריר יתקצר? רובנו מבלים את רוב היום בישיבה (כשאוכלים, נוהגים, עובדים וכד'). כשיושבים, השריר הנ"ל נמצא במצב הכי מקוצר שלו, וכשיושבים רוב היום – השריר מתקצר. סיבה נוספת לקיצור השריר היא היציבה ומנח האגן שנמצא בטילט קדימה יתר על המידה. במצב זה ישנו שינוי במכניקה של הגב התחתון והעומס מוגבר.

שריר נוסף שגורם לכאבי גב תחתון הוא ה- Quadratus Lumborum – שריר זה מחבר בין האגן לגב התחתון,  והצלע התחתונה.

כשזוקפי הגב חלשים, שריר זה נכנס לעבודה כפיצוי, ונוצר מצב של Over working. כששריר עובד בעוצמה גבוהה יותר ממה שהוא מסוגל לאורך זמן, אספקת החמצן שלו לקויה ונוצרות נקודות "הדק" (Trigger Points) לאורך השריר.

למי בדרך כלל יש חולשה בזוקפי הגב? לאנשים שיושבים הרבה ונשענים על משענת הגב.

איך מטפלים בכאבי גב ממקור שרירי?

תחילה יש לאבחן איזה שריר גורם לכאב ומדוע הוא מגורה ע"י פיזיותרפיסט מוסמך . לאחר שמאבחנים בונים תכנית טיפול מתאימה הכוללת:

 

בלט דיסק / פריצת דיסק:

עמוד השדרה שלנו מורכב מחוליות, שרירים, רצועות ודיסקים. ישנן 5 חוליות מותניות בעמוד השדרה התחתון שממוספרות מ L1 ועד L5,  ובין כל חוליה ישנו דיסק בין חולייתי. מתחת לחוליה L5 נמצאת עצם משולשת בשם Sacrum. שם נראה את רוב פריצות הדיסק (L5-S1) הדיסק מורכב מטבעות של סחוס פיברוטי קשיחות ובפנים ישנו נוזל שתפקידו העיקרי הוא לספוג את העומסים בין החוליות.

מה זה בלט דיסק?

בלט דיסק זה מצב שבו החומר הנוזלי שנמצא בדיסק מתחיל לבלוט לכיוון התעלה של עמוד השדרה בעקבות עומסים חוזרים על הגב התחתון. תהליך זה לעיתים מלווה בתהליך דלקתי באזור הגורם לכאבים מקומיים בגב התחתון. כמו כן, במידה והבלט לוחץ על שורש עצב היוצא מהגב התחתון לכיוון הרגל, ייתכן כאב מוקרן לאורך הרגל. בשלב זה הטיפול הוא הכרחי.

מה זה פריצת דיסק?

בפריצת דיסק, הנוזל שנמצא בתוך הדיסק הבין חולייתי פורץ את דפנות הטבעת הסחוסית ונוזל לכיוון תעלת עמוד השדרה. הרוב המוחלט של הפריצות הן לכיוון אחורי ימני או אחורי שמאלי. בפריצת דיסק הסיכון ללחץ על שורש עצב הוא גדול יותר ולכן לרוב נראה כאב מוקרן לכיוון הרגל. חשוב מאוד לציין שבמידה וישנה ירידה פתאומית בכוח או בתחושה באחת הרגליים יש לפנות למיון בהקדם. כאבי גב תחתון - בלט דיסק

 

מהם הגורמים לבלט או פריצת דיסק?

ברוב המקרים זהו תהליך הדרגתי הנובע מפעולות חוזרניות של כיפוף הגב לפנים, ישיבה, הרמת משאות כבדים בצורה לא נכונה, וגנטיקה. בעת כיפוף קדימה, מופעל על הדיסק הבין חולייתי עומס מסוים שיכול להיות עד פי 3 מהנורמה , העומס הגדול ביותר נמדד בהרמת חפץ כבד תוך ישיבה וכיפוף הגב. בישיבה, העומס על הדיסקים הוא פי 1.5 מעמידה, ולכן ישיבה מרובה היא גם כן גורם תורם לפגיעה דיסקוגנית.  בנוסף, מחקרים רבים הראו קשר בין חולשת שרירי ליבה לפגיעות דיסקוגניות.  כששרירי הליבה והשרירים המייצבים של הגו חלשים, יהיה יותר עומס על החוליות והדיסקים הבין חולייתיים.

איך אדע אם אני סובל מבלט/פריצת דיסק?

תחילה, כל סימפטום של ירידה בכוח שריר ו/או ירידה בתחושה ברגליים, ו/או איבוד שליטה על סוגרים, מחייב הגעה מיידית למיון, מכיוון שהדיסק לוחץ על שורש עצב ויש צורך למנוע פגיעה בלתי הפיכה בעצב.

סימפטומים נפוצים בבלט/פריצת דיסק:

במידה ואבחנו לי בלט/פריצת דיסק, מה עליי לעשות?

חשוב לציין שליותר מ-60% מהאנשים מעל גיל 40 יהיה ממצא כלשהו בהדמיות (CT או MRI) בגב התחתון.  למרות הנתון הנ"ל, לרובם אין בכלל כאב!  יותר מזה, ייתכן שאדם הסובל מכאב בגב התחתון יעשה צילום שיראה בלט דיסק, אך הבעיה נובעת ממקור אחר כמו כאב גב ממקור שרירי. הרבה מטופלים אומרים "אני סובל מבלט דיסק לפי הצילום", לנו, הפיזיותרפיסטים, הצילום הוא כלי עזר נהדר, אבל לא החלק העיקרי באבחון! הבדיקה החשובה ביותר עבורנו היא הבדיקה הקלינית המלאה שמתבצעת בקליניקה. בקליניקת "אסטריקס" אנו מטפלים בכאב גב ממקור דיסקוגני במגוון רחב של שיטות, כשהעיקרון מבוסס על שיטת מקנזי.

מה עושים בטיפול הפיזיותרפיה?

תחילה, מבצעים אבחון מקיף על מנת לזהות את מקור הבעיה. בהמשך מטפלים לפי הממצאים ולפי הספרות המעודכנת ביותר.

 


היצרות התעלה הספינלית Spinal Stenosis:

מה זה היצרות בגב התחתון – Spinal Stenosis?

היצרות תעלת עמוד השדרה היוצרת לחץ על חוט השדרה.  נראה בעיקר אצל אנשים מעל גיל 50 כתוצאה משינויים ניווניים בחוליות וברקמות שנמצאות בעמוד השדרה כגון רצועות  ודיסקים בין חולייתיים. עמוד השדרה שלנו מורכב מחוליות, דיסקים, רצועות, שרירים ועוד. כמו כל איבר ורקמה בגוף, ככל שאנחנו מתבגרים ישנם תהליכים ניווניים המתרחשים ללא שליטתנו. דוגמאות לתהליכים ניווניים בעמוד השדרה:

מה קורה כשיש היצרות בגב התחתון?

כשהגב נמצא במצב של יישור (למשל בעמידה או בשכיבה על הבטן) מבחינה פיזיולוגית ישנה היצרות של התעלה הספינלית. לעומת זאת, במצב של כיפוף הגב לפנים התעלה מתרחבת בכ-20-30% ולכן מטופלים עם היצרות בתעלת השדרה ירגישו הקלה בכאבים בישיבה, בכיפוף הגב לפנים ובשכיבה על הצד.

איך אדע אם אני סובל מהיצרות בגב התחתון Spinal Stenosis?

הסימפטומים ב Spinal Stenosis הם מגוונים ומשתנים מאדם לאדם. למרות זאת, ישנם סימפטומים שכיחים בדרגות שונות:

יש לי היצרות בגב התחתון והמליצו לי לעבור ניתוח. האם זה כדאי?

תחילה צריך להבין שבניתוח זה הפרוצדורה היא פולשנית ותמיד ישנו סיכון בפגיעת הרקמות באזור ושהניתוח לא יצליח. ישנם מספר מחקרים שעקבו אחרי מטופלים שעברו את הניתוח ונראה שלרובם אכן הייתה הקלה בסימפטומים, עם זאת אצל כ-50% מהמטופלים הכאבים חזרו לאחר 5 שנים, משום שניתוח לא פותר את מקור הבעיה. אנחנו ממליצים לנסות טיפולים שונים לפני שמנתחים. על סמך ניסיוננו , לא מעט מטופלים מגיעים לטיפולי פיזיותרפיה עם תאריך עתידי לניתוח ובסופו של דבר אורח חייהם משתפר ומבטלים את הניתוח .

מה עושים בטיפולי הפיזיותרפיה?

במפגש הראשון מתבצעת הערכה מלאה ואבחון מקור הבעיה .תכנית הטיפול נבנית בהתאם לממצאים ולמטרות של המטופל. כבר במפגש הראשון אנו מטפלים להורדת הכאב והדרכה נכונה. הטכניקות כוללות:

כאבים בגב התחתון – שאלות ותשובות

מהו כאב בגב התחתון?

כאב בגב התחתון הוא מהכאבים הנפוצים ביותר שקיימים בעולם של היום. הסיבה לכך היא פשוטה – הגב התחתון שלנו תומך במרבית משקל הגוף שלנו ובאופן כזה, הוא האחד שניזוק במרבית המקרים ראשון. כאב גב תחתון הוא כאב שמופיע לרוב בחלק של הגב בין קו העכוז לקו הצלעות. כאב זה יכול לכלול הקרנה לאזור האגן והירך או לחילופין גם לעכוז. התסמינים של הכאב מתבטאים בשריפה ודקירה באזור ואלה יכולים להתבטא בצורה קלה ועמומה עד לביטוי שהוא קשה, שמביא לקושי בתנועה או בעמידה. חשוב עם זאת לדעת שאתם לא לבד – כ-80% מהאנשים יחוו במהלך חייהם כאב גב משמעותי שדורש אבחנה.

מהי פריצת דיסק?

התסמונת אולי הנפוצה ביותר שמתבטאת בכאבים בגב התחתון היא פריצת דיסק. הדיסקים הם מבנים מעגליים שמורכבים מחלק פנימי רך שמוקף בטבעת של רקמה קשיחה. הדיסקים נמצאים בין כל זוג חוליות בעמוד השדרה ותפקידם הוא לשמש כבולם זעזועים בין החוליות. במצב של פריצת דיסק, סיבי הטבעת הקשיחה שמקיפים את החומר הרך בדיסק נחלשים או נקרעים ובמצב כזה, החומר הרך פורץ החוצה. במקרים רבים הדבר לא יתבטא בכאב, אך כאב עשוי לא פעם להופיע במצב בו הדיסק הפרוץ לוחץ על שורשי העצבים בסמוך לדיסק, אזורים עשירים בעצבים או לחילופין בחוט השדרה.

מה זה Spinal Stenosis?

התופעה מתארת מצב בו נוצרת היצרות של תעלת עמוד השדרה. מדובר בתופעה שנראית בעיקר בקרב אנשים מעל גיל חמישים, כתוצאה משינויים ברקמות והחוליות באזור עמוד השדרה. היצרות זו יוצרת לחץ על חוט השדרה שמתחזקים במצג של יישור, בו יש היצרות מבנית של התעלה מה שמתבטא בכאב. כאבים אלה מופחתים בשכיבה על הצד, ישיבה וקימור הגב. בין התסמינים המאפיינים את התסמונת מתבטאים בכאבים בהליכה קצרה שלעיתים מתבטאים גם בהקרנות, תחושת הקלה בישיבה, כאבי גב תחתון, ולעיתים אף תסמינים עצביים כמו זרמים, נמלולים או חולשה.

כיצד ניתן לטפל בכאבי גב תחתון?

על אף הרצון הרב להקל על הכאב באמצעות שכיבה, בפועל אחד העקרונות אולי המשמעותיים ביותר בטיפול בכאב הוא דווקא להימנע משכיבה במיטה והמשך של הפעילות ככל שניתן, בהתאם לחומרה של הכאב. לעיתים פעילות כמו שחייה או הליכה יכולה להפחית ממצב הכאב אך חשוב להימנע מפעילות גופנית שהיא מאומצת. ניתן להיעזר בתרופות משככות כאבים ונוגדי דלקת ואף לקבל בחלק מהמקרים מרשם לאופיאטים שיכולים להקל על הכאב, אך לא מדובר בפתרון לטווח הארוך נוכח ההשפעות של השימוש הממושך באלה. שילוב של טיפול פיזיותרפי יכול להקל מאוד על הכאב וחשוב לא פחות – לעזור למטופל למנוע ממנו לשוב בהמשך. במהלך הטיפול הפיזיותרפיסט ילמד אתכם כיצד ניתן להתנהל נכונה בשגרה למשל מבחינת צורת ישיבה והתכופפות, יתאים לכם סט תרגילי פיזיותרפיה ויסייע באמצעות טיפול ידני או חשמלי בהקלת הכאב.

מה עשוי להביא לכאבים בגב התחתון?

כאבי גב תחתון חריפים יכולים לנבוע מפגיעה ברקמות שתומכות או מרכיבות את עמוד השדרה בהן גידים, מפרקים, סחוסים, שרירים ורצועות. ישנם מקרים בהם מקור הכאב נובע מפגיע בדיסק, הנמצא בין החוליות. הפגיעה יכולה להיות בדרגה של בלט קל ולהגיע עד לפריצת דיסק. במצב של פריצת דיסק הכאב העיקרי המורגש הוא כאב שמקרין לאורכה של הרגל באזורים השונים, לעיתים ללא מעורבות כלל של כאבי גב. בנוסף, כאבים של הקרנות עשויים בגיל מבוגר יותר גם לנבוע מהיצרות של תעלת השדרה, שמביאה להפעלת לחץ על שק העצבים, לעיתים בכמה חוליות במקביל.