כאבים בכף היד - פיזיותרפיה לכף היד, לשורש ומפרק כף היד - אסטריקס פיזיותרפיה
[page_header height="150px" style="normal" text_color="dark" title_size="large" bg_overlay="rgb(247, 247, 247)"] [divider width="100%" margin="0px" color="rgb(14, 161, 196)"] [section] [row h_align="center"] [col span="8" span__sm="12" margin="0px 0px 0px 0px" align="left"]

הקדמה:

כף היד מורכבת מ 27 עצמות, כשבין כל זוג עצמות ישנו מפרק בכף היד היוצר תנועה. ישנם עשרות שרירים וגידים שתפקידם להניע את כף היד והאצבעות עם דגש על מוטוריקה עדינה.

כף ידינו היא איבר בעל משמעות תפקודית גבוהה מאוד. משמע, כאבים בכף היד יכולים למנוע מאיתנו לבצע פעילויות יומיומיות כגון אחיזה, כתיבה, עבודה מול מחשב, סמארטפון, וכו..

רובנו מבלים זמן רב במהלך היום בשימוש בסמארטפון הן לשם צפייה והן לשם הקלדה ולכן העומס על הגידים והמבנים בכף היד הוא גבוה והסיכון לפגיעת Over use עולה משמעותית.

סיבות נפוצות לכאבים בכף היד:

[scroll_to link="#CTS" bullet="false"]

Carpal Tunnel Syndrome – תסמונת התעלה הקרפלית

תסמונת התעלה הקרפלית היא הפתולוגיה העצבית הנפוצה ביותר כיום.

התעלה הקרפלית נמצאת בפרק כף היד.
גבולות התעלה הן עצמות כף היד, ורצועה עבה למעלה, ובתוכה עוברים 9 גידים של מכופפי האצבעות, והעצב המדיאני (Median nerve).
תפקיד העצב הוא להעביר "חשמל" מהמוח לשאר האיברים עליהם הוא אחראי. העצב המדיאני אחראי גם על תחושה באצבעות 1,2,3 (1- אגודל). ברגע שיש לחץ על העצב בעקבות תהליך דלקתי או עיבוי הרצועה, יתחילו להופיע סימפטומים עצביים באזורים שאליהם העצב מספק חשמל, במקרה הזה – לכיוון אצבעות 1,2,3.

מהם הגורמים התורמים להופעת התסמונת הקרפלית?

לפי הספרות, ברוב המקרים ההופעה של תסמונת זו הינה אידיופאטית (ללא סיבה ספציפית) הנגרמת על ידי עיבוי הרצועה שתוחמת את התעלה מלמעלה, ועיבוי העטיפות של הגידים שנמצאים בתעלה.

איך אדע אם אני סובל מתסמונת התעלה הקרפלית?

בתסמונת התעלה הקרפלית הסימפטומים בדר"כ דומים אבל הם משתנים מאדם לאדם:

לפתולוגיה זו יש לא מעט אבחנות מבדלות (סימפטומים דומים אבל ממקור אחר) ולכן ההמלצה היא לקבל אבחון מדוייק על מנת לבנות תכנית טיפול מתאימה

המליצו לי ניתוח לשחרור העצב בתעלה הקרפלית. האם לנתח?

כפי שנאמר, לפתולוגיה זו יש לא מעט אבחנות מבדלות.
לצערנו נתקלנו בלא מעט מקרים שניתוח לא תרם להקלה בסימפטומים משום שמקורם ככל הנראה לא הגיע מלחץ על העצב בתעלה אלא ממקום גבוה יותר (לדוגמא צוואר). כמו כן היו מקרים אחרי ניתוחים שבהם הסימפטומים חלפו למשך שנה, ואז הכאב חזר מכיוון שניתוח לא פותר את מקור הבעיה.

ההמלצה הגורפת היום היא לנסות טיפול שמרני לפני שנכנסים לניתוח.
בטיפול שמרני ניתן להשיג תוצאות טובות לאורך זמן. רק במידה והטיפול השמרני לא עזר יש מקום לחשוב על ניתוח.

מה עושים בטיפולי הפיזיותרפיה לתסמונת התעלה הקרפלית?

תחילה יש צורך לאבחן בצורה מדויקת מה מקור הסימפטומים ולפי זה לבנות תכנית טיפול מתאימה.

[scroll_to link="#TF" bullet="false"]

Trigger Finger

 מה זה Trigger finger (אצבע הדק)

 "אצבע הדק" זהו מצב שבו אחת מאצבעות כף היד נתקעת בתוך כיפוף. יישורה מלווה בכאב וקפיצה של האצבע. מצב זה נגרם בעקבות דלקת הנוצרת בחומר העוטף את הגיד שנקרא "Sheath" ובכך גורם להגבלה בתנועת הגיד במהלך כיפוף ויישור האצבע. הנוזל המצטבר בעטיפת הגיד מונע ממנו להחליק בצורה טובה ונוצרות הצטלקויות והדבקויות שגורמות לאצבע לקפוץ ולהתקע.

מהם הגורמים התורמים להופעת Trigger finger?

איך טיפולי הפיזיותרפיה יעזרו ל- Trigger finger?

האבחון של אצבע הדק הוא מאוד פשוט, אבל יש משקל גדול לתזמון ההגעה לטיפולי הפיזיותרפיה.

במידה ואתם סוחבים את הפציעה במשך מספר חודשים, תיתכן חולשה בכף היד מכיוון שבצורה טבעית תימנעו מפעולות ביד הזו. בנוסף תיתכן הגבלה בטווח תנועת האצבע.

 בטיפולי הפיזיותרפיה נבצע:

[scroll_to link="#שבריםשכי" bullet="false"]

שברים בכף היד והאמה

 בשנים האחרונות כמות השברים בכף היד והאמה עלו משמעותית בעיקר בגלל העלייה הגדולה במספר תאונות האופניים החשמליים.

שבר בכף היד מתחלק לשני סוגים:

שבר זה בעייתי יותר מכיוון שהסיכון להגבלות בטווח התנועה ובכאבים גדל משמעותית.

בנוסף, שבר יכול להיות פשוט – בצילום נראה קו שבר אחד ללא תזוזה ניכרת. בפציעה זו הטיפול הוא שמרני ע"י גבס לכ-4 עד 6 שבועות.

ושבר יכול להיות מורכב – בצילום נראה מספר מוקדים של שברים, או שבר אחד מרוסק. בפציעה זו ככל הנראה המטופל יצטרך לעבור ניתוח לקיבוע השבר על ידי פלטות וברגים.

השברים הנפוצים בכף היד הם:

Scaphoid fracture
נקראת גם "עצם הסירה" בגלל הדמיון הרב של העצם לסירה.
שבר תוך מפרקי הנפוץ ביותר בשברי כף היד. העצם נמצאת בשורש כף היד קרובה לאגודל.

כיצד משתלבים טיפולי הפיזיותרפיה לאחר שבר בכף היד?

ההמלצה הגורפת היא להתחיל טיפולי פיזיותרפיה בהקדם האפשרי על מנת לשמור על טווחי תנועה וכוח ביד הפגועה. לכל שבר יש את הפרוטוקול הטיפולי שלו מבחינת הנעה אקטיבית, פאסיבית וחיזוקים.

כאבים בכף יד – שאלות ותשובות

כיצד בנויה כף היד?

מבנה כף היד שלנו הוא מורכב במיוחד וזו כוללת 21 מפרקים ו-28 עצמות – כמות לא קטנה בכלל. שורש כף היד מחבר בין האמה לאצבעות ומורכב משמונת העצמות הקרפליות, אשר מחוברות באמצעות רצועות רבות שמהוות את המפרק. מבנה כף היד מורכב בסופו של דבר, על מנת לאפשר תנועה ואחיזה מדויקת, ובכך להוציא לפועל מגוון פעולות שדורשות קורדינציה, דיוק וכוח מרובה. כף היד עם כך משמשת אותנו גם לביצוע של פעולות שדורשות כוח כמו הפעלה של כלי עבודה ומנגד גם פעולות שדורשות דיוק ומוטוריקה עדינה גבוהה כמו ציור או כתיבה. מבנה כף היד המורכב מאפשר אמנם מגוון תנועות אך כמובן מהווה מוקד לפורענות לכאב.

ממה עשויים לנבוע כאבים בכף היד?

כאמור, מבנה כף היד הוא מורכב במיוחד ובהתאם, כאשר ישנו כאב הוא יכול לנבוע ממגוון סיבות שונות. בין הסיבות שעשויים לגרום לכאבים בכף היד ישנם שברים או סדקים בעצמות, חבלה ברצועות כמו מתיחה, חתכים עמוקים שפוגעים בגיד או עצב, שחיקה של סחוס במפרק, דלקות מפרקים וגידים, תסמונת אצבע הדק, ציסטה, מחלת קינבוק והרשימה עוד ארוכה. ולכן, כשעולה הבעיה ישנו צורך באבחנה רפואית מדויקת, על מנת להעניק את הטיפול הטוב ביותר עבור מטופל.

כיצד ניתן להקל על הכאב בכף היד?

על אף מגוון הבעיות השונות שעשויים להביא לכאב, ישנם כמה צעדים שיכולים לעזור לכל הסובלים מאלה. ראשית, חשוב לאפשר מנוחה לכף היד למשך כיומיים מרגע תחילת הכאב ולקרר את האזור הנגוע. ניתן להגביה את שורש כף היד על מנת להפחית את הנפיחות, לקבע אותה באמצעות סד, ליטול משככי כאבים ואף להיעזר בזריקות. בנוסף, פיזיותרפיה נכונה יכולה לסייע משמעותית בהקלת הכאב ולא פעם אף במניעת החזרה שלו. תרגילי הפיזיותרפיה יותאמו אישית למטופל, סוג הפציעה שלו והרקע שלו ובאופן כזה, יספקו את המענה הטוב ביותר לבעיה ממנה הוא סובל.

באיזה מצב כדאי לפנות לייעוץ רפואי?

כאבים בכף היד הם עניין נפוץ במיוחד ועל אף הדאגה שעשויה לתפוס אותנו, חשוב לדעת שלא תמיד יש צורך לגשת לרופא. במקרים פשוטים כמו נקע קל או כיווץ של שריר קירור של המקום והיעזרות במשככי כאבים ללא מרשים יכולה להספיק. עם זאת, במידה והכאב או הנפיחות נמשכים יותר מכמה ימים או לחילופין אלה מחמירים על הזמן, חשוב לפנות לרופא. בנוסף, במידה והכאב עוצמתי במיוחד, מאופיין באובדן תחושה או חולשה או לחילופין ישנה נפיחות באזור חשוב לגשת לייעוץ במיידי.

איך אפשר להפחית את הסיכוי לכאב?

בסופו של דבר, לא ניתן לחלוטין למנוע התפתחות של כאבים בכף היד. עם זאת, ישנם כמה דברים שניתן לעשות על מנת להקטין את הסיכון לכאב. ראשית, במידה ואתם עובדים במשרד – הקפידו על שגרה בריאה. היעזרו במקלדת ועכבר ארגונומים וקחו מידי פעם הפסקות. באופן כזה, תוכלו להקל על העומס שנוצר באופן טבעי על האזור. במידה ואתם עוסקים בספורט או בעבודה פיזית – היעזרו בציוד הגנה איכותי כמו מגיני ידיים או כפפות. בנוסף, מומלץ לצרוך כמות סידן מספקת ולשמור על ביצוע פעילות גופנית בשגרה – אלה יאפשרו לכם בנייה של עצמו חזקות ועשויים למנוע מכאבים לצוץ.

[ux_html] [/ux_html] [/col] [col span="4" span__sm="12"] [ux_image id="291" image_size="original"] [/col] [/row] [ux_image id="292" image_size="original"] [/section]